Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

WEMBULA

maanantai 19. tammikuuta 2015

Pomputipomputipom -näin mua pomputellaan

Mihin tämä Suomi on oikein menossa, kun ei enää saa terveydenhuoltoakaan murisematta? Minulla alkoi jo joulukuun lopussa bakteerivaginoosin kaltaiset oireet. Bakteerivaginoosi on siis bakteeritasapainon häiriö vaginassa. Bakteerivaginoosi on lähes yhtä yleinen naisten vaiva kuin hiivatulehdus. Jokatapauksessa soitin joulukuun lopulla opiskelijaterveydenhuoltoon ja sieltä vain sanottiin, että ei ole nyt vapaita lääkäriaikoja. Varasin sitten yksityiseltä gynekologilta ajan. Hupsista kuukautiset alkoivatkin juuri silloin, joten jouduin perumaan ajan. Onneksi, koska tajusin, etten halua maksaa yksityisestä, kun pitäisi kuitenkin olla oikeus päästä julkisen puolen lääkärille.

Kuukautisten jälkeen bakteeritulehduksen oireet palasivat pikkuhiljaa takaisin. Soitin taas opiskelijaterveydenhuoltoon ja minut käskettiin mennä joku arkipäivä sairaanhoitajan hoidon tarpeen arviointiin. Minua vitutti jo tässä vaiheessa, koska tiesin, että bakteerivaginoosi ei ole akuuttiasia, joten en saisi hoidon tarpeen arvioinnin kautta lääkäriaikaa. Olinhan itsekin ollut terveyskeskusharjoittelussa enkä itse olisi vastaavassa tilanteessa antanut potilaalle lääkäriaikaa. Kerroin samat asiat taas kolmanteen kertaan sairaanhoitajalle ja vastaukseksi sain "Meillä on kaikki lääkäriajat täynnä eikä sinun asiasi ole akuutti." Sitten sairaanhoitaja alkoi pohtia, että eikö oireesi viittaa klamydiaan ja olisi syytä mennä tarkistuttamaan pissatestissä asia. Tiesin, että se ei olisi klamydia, koska oireeni eivät olleet klamydiaa nähneetkään. Sovittiin sitten, että menen pissaamaan purkkiin ja tsekkaamaan klamydian.

No kävin pissaamassa purkkiin ja yllätyksekseni tulos oli negatiivinen. Ei klamydiaa. No shit. Soitin taas opiskelijaterveydenhuollon sairaanhoitajan puhelinajanvaraukseen ja minua kehotettiin soittamaan terveysaseman sairaanhoitajalle, koska opiskeluterveydenhuollossa oli tullut joku lääkärikato eikä aikoja ollut antaa. Eipä siinä muu auttanut, kun ottaa puhelin kouraan ja soittaa terveyskeskukseen. Sielläkään ei ollut antaa lääkäriaikoja ja minua kehotettiin menemään terveyskeskuksen sairaanhoitajan hoidon tarpeen arviointiin. Voi hyvää päivää. Tiesin taas mitä olisi tulossa. Bakteerivaginoosi ei edelleenkään ole akuutti asia, joten ei myöskään tule lääkäriaikaa. 

Menin turhautuneena jonottamaan hoidon tarpeen arvioon. Jonotus kesti kaksi ja puoli tuntia, vaikka tulin mielestäni juuri rauhallisimpaan aikaan eikä jonossa ollut kuin kahdeksan minua ennen. Sairaanhoitajalle päästyäni minua taas muistutettiin, että tämä ei ole akuuttiasia, joten minulle ei voida antaa lääkäriaikaa. Seuraavat lääkäriajat menisivät kolmen viikon päähän. Ei siinä muu auttanut, kun ottaa järeämmät aseet käyttöön. Otin käyttöön oireiden liioittelu-kortin. Tiesin, että saisin liioiteltua oireistostani akuutimman. Ei siinä oikein muu olisi auttanut. Sitä paitsi minua oikeasti pelotti, että bakteeritulehdus pian leviäisi kohtuun ja aiheuttaisi jonkun pahemman infektion, vaikka se olisikin hyvin epätodennäköistä. Kerroin pelostani sairaanhoitajalle ja yritin näyttää säälittävältä. Sain kuin sainkin itselleni akuuttilääkäriajan.

Lääkärikäynti oli taas niin turhauttava. Lääkäri ei oikein osannut sanoa juuta eikä jaata. Lääkäri teki kyllä sisätutkimuksen ja kertasi oireitani ääneen, mutta diagnoosia en saanut. Ei klamydiaa, ei raskaana, ei hiivatulehdusta eikä selviä bakteeritulehduksen oireita. No mitä helvettiä, eivät nämä ihan normaaleita oireita kuitenkaan ole. Lääkäri vain tokaisi: "No kirjoitan sulle ton antibiootin varalle ja katot auttaako." Jee varmuuden vuoksi pääsen popsimaan antibioottikuurin. Ei lääkärit tietenkään mitään Jumalia ole, mutta silti ärsyttää kun olen joutunut ramppaamaan edestakaisin jokapuolella ja lopulta lääkäriin päästyäni lääkäri ei tiedä mistään diagnoosista mitään. Näytettä ei tietenkään voitu ottaa, koska eihän julkisella puolella nyt sellaisiin laitteisiin ole varaa. Taidan lopettaa tämän julkisen terveydenhuollon kanssa pelleilyn ja mennä suoraan yksityisen puolen lääkärille. Ei tässä mitään  antibioottikuuria aleta "varalta" syömään, kun diagnoosi ensin tiskiin ja sitten vasta miettimään hoitoa.

Tämä sähläysrumbaravaaminen laittoi taas miettimään haluanko oikeasti sairaanhoitajaksi. Miten sitä jaksaa koko työtä tehdä, kun sairaanhoitajat ovat niitä ensimmäisiä, joille kaikki paska tulee niskaan terveydenhuollon toimimattomuudesta. Muutenkin kurjaa, jos ei pysty antamaan lääkäriaikoja joillekin, joilla ei ole niin akuuttiasia. Gynekologiset vaivat kuitenkin ovat inhottavia ja seksielämään vaikuttavia asioita, joten ei sitä kovin mielellään potilaalle sanoisi, että kestä nyt oireiden kanssa vielä kuukausi. Ei sitä oikein itsekään pysty lääkäriajaksi potilaalle muuttumaan. Jos julkiseen terveydenhuoltoon ei enää pääse, eikö niitä veroja voisi jonkin verran laskea? Minua ei kyllä taida Suomessa valmistumisen jälkeen paljon näkyä, jos Suomi jatkaa samaa rataa.

Onko teillä huonoja kokemuksia Suomen terveydenhuollosta?

MUOKKAUS 25.1: En enää olekaan vihainen Suomen terveydenhuollolle. Sitä vain maanantaina kiukuspäissään halusi purkaa kiukkunsa blogin puolelle. :D Ilmaista hoitoa täällä kuitenkin saa!

Tunnisteet: , , , ,

10 kommenttia:

19. tammikuuta 2015 klo 5.46 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kustannetaan niillä veroilla jotain muutakin kuin sun pillus lääkärikäynnit...

 
19. tammikuuta 2015 klo 5.51 , Blogger Unknown kirjoitti...

Hahah totta. :D

 
20. tammikuuta 2015 klo 3.52 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

joo vastaavaan on itekkin törmännyt, että kuolemaa saa suunnilleen tehdä, että saa lääkärille ajan. ja ei itseäkään todella houkuttele sairaanhoitajaksi opiskella, nyt olen lähihoitaja siis, vaan haen ammattikorkean puolella mieluummin tradenomiksi opiskelemaan. Sairaanhoitajalla ja lähihoitajalla on minusta liian pieni palkkaero opintojen pituuteen ja laajuuten nähden, sekä monessa paikassa liian samanlainen työnkuva, taikka sitten lääkärin hommia paljon... jos voisin niin lähtisin heti itsekin Suomesta pois töihin, kannustan kyllä jos on mahdollisuus ja kiinnostusta niin ehdottomasti ulkomaille jakamaan Suomalaista osaamista, jota täällä ei arvosteta :) itse olen joutunut vastaanottotöissä kestämään sitä paskaa niskaan kun ei ole juuri sitä aikaa potilaale tarjota kun haluaisi, kun tuntuu että kaikkien pitäisi saada toivomalleen kellonlyömälle ajat, ja myöskin jos ajat on myöhässä niin tullaan luukulle aukomaan päätä niin kuin se olis sihteerin vika jos lääkärillä ajat myöhässä! :/ pitää olla aika kova että moisessa kestää, tk:ssa on vielä pahempi missä ei lähetteen perusteella saa aikaa vaan potilaita vaan puskee ovista ja ikkunoista ja pitäs hoitaa ihan surkeilla resursseilla....

 
21. tammikuuta 2015 klo 2.45 , Blogger Unknown kirjoitti...

Hoitajien palkoissa ei tosiaan ole paljon eroa. Työnkuvissa minusta on taas hurjasti eroa. Itselleni lähihoitajan työ ei sovi lainkaa. Minusta tulee anestesiahoitaja, joten työnkuva on oikeastaan iv- lääkkeiden kanssa pelaamista ja potilaan vitaalielintoimintojen tarkkailua. Tykkään juuri akuutista hoidosta, mutta silti mietityttää lähes viikoittain olenko oikealla alalla. Voin vaan kuvitella miten paljon valituksia olet joutunut kestämään. Sitten vielä kun potilaat alkaa hoitajia syyttämään siitä että aikoja ei ole antaa ja terveydenhuolto kusee. Sellasta se vaan on. :D

 
21. tammikuuta 2015 klo 9.59 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Suomessa terveydenhuolto on asiakkailleen julkisella puolella todella halpaa, usein jopa ilmaista, mikä tietysti vaikuttaa siihen, että ruuhkia syntyy, eikä lääkärille pääse per heti. Kuitenkin lääkärille pääsee aina kun on akuutti tilanne päällä, mikä ei todellakaan ole kaikkialla yleistä, eli ihan hyvinhän meillä täällä on asiat :)

Itse ainakin mieluummin käyn muutaman kerran vuodessa yksityisellä lääkärillä, tulee loppupeleissä kuitenkin halvemmaksi kuin se, että kaikkien vero% korotettaisiin reilusti jotta sotepalveluiden resurssit saataisiin niin suuriksi, että hoitoon pääsisivät kaikki heti.

 
25. tammikuuta 2015 klo 9.28 , Blogger Unknown kirjoitti...

Joo se on totta, että onhan täällä ihan oikeesti hyvä terveydenhuolto verrattuna esim jenkkeihin, missä kaikki terveydenhuolto maksaa. Mua vaan otti tollon maanantaina niin paljon pannuun, että piti purkaa tuntemukset ulos äkkiä vaan ilman, että sen kummemmin asiaa ajattelin. :D

 
26. tammikuuta 2015 klo 13.53 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ei joka asiassa tarvitse lääkärin aikaa. Ohjattiinko sinulle itsehoitoa? Apteekista saa ilman reseptiä emätinkapseleita korjaamaan muuttunutta happo-emäs-tasapainoa. Sairaanhoitaja saattaisi myös tehdä oman arvionsa perusteella pyynnön lääkärille lääkekuurin kirjoittamisesta, jos itsehoito ei tehoa. Hoitajalla on mahdollisuus ottaa suurempi vastuu hoidosta kuin miltä sinun kohdallasi näyttäisi toteutuneen. Paljon on itsestä sairaanhoitajana kiinni, kuinka hyvin potilaan hoitaa ja kuinka ajan tasalla itseään pitää. Itse koen tekeväni hyvin tärkeää työtä ihmisten hyvinvoinnin eteen. Harmi, jos sinusta ei siltä tunnu, vaikka samalle alalle oletkin päätymässä.

 
28. tammikuuta 2015 klo 9.47 , Blogger Unknown kirjoitti...

Mulla oli kyllä huono tuuri sairaanhoitajien suhteen. Tuntu vaan, että ne yritti kokoajan siirtää vastuuta seuraaville. Mä olin tietty kaikki itsehoidolliset konstit jo kokeillu, että sen takia ne ei alkanu itsehoidoista kertomaan. Täytyy itse ottaa tästä opiksi ja olla parempi sairaanhoitaja ja kantaa myös vastuuta. :)

 
16. maaliskuuta 2015 klo 0.02 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Mullaki joku ihoinfektio naamassa. Pirun kipeä ja lääkäri aika kahdenviikon päähän. Hoitaja sanoi puhelimessa, että pitää vain pestä. Ei akuutti vaikka tuntuu, että nenä räjähtää naamalle! Prkl... Tuohon julkisen terveydenhuollon resurssi pulaan, sehän on silkkaa politiikkaa, jos julkisista pitää leikata, niin porvari-puolueiden kanta on, että leikataa hoitajista ja lääkäreistä. Jos säästöjä halutaan, niin pitäis leikata aivan jostain muualta kuin edellä mainituista! Jos ajetaan potilaat yksityisille, toimimattoman terveydenhuollon takia, se on rahaa näille yksityisiä lääkäriasemia pyörittäville tahoille ja hehän ovat juuri näitä sikaniskaporvareita. Surullista mutta totta.

 
18. maaliskuuta 2015 klo 2.21 , Blogger Unknown kirjoitti...

Ei oo kyllä menossa hyvään suuntaan tämä terveydenhuolto ollenkaan. En yhtään ihmettele, jos kohta pääsee vaan rikkaat enää hoitoon. :(

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu